Tips voor relatiegeschenken

Een bedrijf heeft succes te danken aan meerdere partijen. Personeelsleden, leveranciers, klanten, zakenrelaties en andere partners zoals mogelijke stakeholders. Je kan een relatiegeschenk geven om uw waardering te uiten, als bedankje of reclamemiddel om een contact warm te houden. Het kan zijn dat uw bedrijf bedrijf een jubileum te vieren heeft, een verjaardag van een personeelslid of een specifiek succes wilt vieren. Denk aan de opening van een nieuwe vestiging of het behalen van grote successen. Ook tijdens kerst is het gebruikelijk dat bedrijven aan relaties een geschenk bieden in de vorm van bijv. een kerstpakket. Het motief en de doelgroep zijn van belang voor het kiezen van de juiste relatiegeschenk. Je kan hierbij kiezen uit populaire geschenken of je kan een origineel cadeau geven. Wat zijn de populairste relatiegeschenken?

Relatiegeschenk als cadeau

bedrijfscadeauHet kerstpakket is het bekendste en meest gebruikte relatiegeschenk. Nagenoeg elk bedrijf geeft haar personeel een kerstpakket als traditie. Als het gaat om account management is het verstandig andere relaties ook een kerstgeschenk te bieden. Dit hoeft niet heel duur of complex te zijn. Denk bijv. aan een fles rode of witte wijn verpakt in wijnkist met een kerstkaart van uw bedrijf. Drank staat tevens op een tweede plaats. Andere cadeaus zijn waardebonnen en verschillende bedrukte artikelen. Denk aan sierlijke mokken bedrukt met bedrijfslogo. Grote cadeau’s zijn bijv. Waardebonnen voor een feest of etentje.

Ook zijn er geschenken die u liever kunt vermijden, omdat ze uit de tijd zijn en in overvloed aanwezig zijn. Tenslotte, het zou zonde zijn als men geen gebruik maakt van het cadeau. Denk aan een muismat of kalender. In de meeste gevallen zijn dit soort zaken in overvloed aanwezig en beland het cadeau ergens in een stoffige hoek.

Je kan willekeurig een relatiegeschenk uitkiezen, zoals een waardebon of wijnkist. Let op de doelgroep en het motief voor het geven van het cadeau. Als er binnen uw binnen een zorginstelling op het gebied van medische aandoeningen als diabetes, is het niet verstandig chocolade en wijn te geven aan uw patiënten. Wel kan je suikervrije chocolade geven. Op deze manier laat je ook zien waar het bedrijf voor staat. Een avontuurlijk bedrijf dat kampeer artikelen verkoopt kan bijv. een zaklamp of snel drogende handdoek cadeau geven. Een computer of ICT bedrijf kan bijv. denken aan een powerbank met uw bedrijfslogo, waarbij men overal haar smartphone, tablet of laptop kan opladen.