Tips schrijven sollicitatiebrief

Het schrijven van een goede sollicitatiebrief is belangrijk en dient daarom zorgvuldig te worden gedaan. Uiteindelijk wil je uiteraard graag dat je wordt uitgenodigd voor een gesprek. Een brief en bijbehorende curriculum vitae moet zich dus vooral onderscheiden van andere brieven die een werkgever binnenkrijgt. Vijf tips die je goed kunt meenemen bij het schrijven van een sollicitatiebrief.

1. Wees zelfverzekerd, maar niet té

Het is helemaal niet slecht om zelfverzekerd over te komen, maar probeer dit niet te veel te doen. Dit kan tot weerstand leiden bij werkgevers. Schrijf bijvoorbeeld niet dat jij de allerbeste kandidaat bent die er op deze wereld bestaat of dat je alles wel weet en mensen jou niets hoeven te vertellen. Dit wekt vooral irritatie bij werkgevers.

2. Enthousiasme

Laat in de brief zien dat je enthousiast bent. Leg uit waarom de functie en het bedrijf voor jou helemaal op het lijf zijn geschreven. Werkgevers vinden het fijn wanneer zij het gevoel hebben dat je echt graag bij hen wilt komen werken.

3. Let op spelling

Voorkom dat je spelfouten maakt! Het komt ontzettend onprofessioneel over wanneer je spelfouten maakt. Het kan natuurlijk een keer voorkomen dat je een foutje maakt, maar een brief vol met fouten maakt veel kapot. De kans is groot dat jouw werkgever jou minder serieus neemt tussen alle andere brieven waaruit hij of zij kan kiezen. Mocht je dan toch worden uitgenodigd voor een gesprek, dan sta in vergelijking met andere kandidaten op een achterstand.

4. Gebruik een geschikt mailadres

Tegenwoordig worden steeds vaker sollicitatiebrieven (bijna altijd) verstuurt per e-mail. Zorg ervoor dat je een geschikt en normaal e-mail adres hebt. Je kun took een apart mailadres aanmaken voor zakelijke mailverkeer. Daarbij is goed om gewoon voor- en achternaam te gebruiken. Vermijd zo veel mogelijk mailadressen zoals tijgertje@hotmail.com. Dit komt niet bepaald professioneel over.

5. Gebruik van lettertype

Gebruik een standaard lettertype in jouw brief zoals bijvoorbeeld Arial. Waag je niet aan scheve of hele sierlijke lettertypes, maar houd het gewoon standaard. Verder is het ook goed om rekening te houden met de lettergrootte die je gebruikt. Niet te klein en niet te groot is het devise, maar juist duidelijk en leesbaar.
Meer tips nodig? Sales recruitment kan je ook helpen met het begeleiden bij een baan.