Met deze drie eenvoudige tips vergroot je je eigen veiligheid op de werkvloer

Gefelciteerd je hebt een nieuwe baan. Je zit vol met ambitie en je bent vastberaden om er hard tegenaan te gaan, Zeker in die eerste maand heb je het gevoel dat je jezelf echt moet bewijzen, Niet alleen omdat je door die proefmaanden heen wilt komen, Nee je wilt ook gewoon je meerwaarde laten zien voor het bedrijf. In deze golf van ambitie neem je veel zaken voorlief. Je zult geneigt zijn om bepaalde voorschriften naast je neer te leggen,  simpelweg omdat je collega’s dit ook doen.  Het kan zijn dat je een klus snel wil afronden en daarbij voorschriften negeert, puur om goed voor de dag te komen voor de baas – niet doen – want de gevolgen zijn voor jou. Met de tips kan je op een eenvoudige manier je eigen veiligheid vergroten.

Tip 1: Ruim je werkvloer op

Onveilige situaties op de werkvloer ontstaan veelal door een rommelig werkomgeving. Dozen die verkeerd opgestapeld staan, een gladde vloer of een loszittende railing. Het zijn vaak dit soort zaken die  leiden tot het ongelukje in het kleine hoek. Helemaal niet nodig want met een beetje discipline kan je veel leed voorkomen.
Zorg bijvoorbeeld dat er op
regelmatige basis een RI&E ( risico-inventarisatie & -evaluatie) gedaan wordt, zodat gebreken tijdig worden gezien. Voorkomen is altijd beter dan genezen. Risico inventarisatie en evaluatie kan je laten uitvoeren door een professionele partij als Arboned.

Tip 2: Gebruik de machines op een verantwoorde manier

Een tweede reden voor ongelukken op de werkvloer is door onjuist gebruik van machines. Veiligheidsopties op zaagmachines die worden verwijderd of een masker die voor het gemak even in de klusbus blijft liggen. Menig vinger of arm verloren is op deze wijze verloren gegaan.  Ook het niet volgen van de kledingsvoorschriften is veelal een van de oorzaken. Wees dus niet koppig en respecteer de voorschriften, wat je collega’s je hierover ook mogen zeggen..Vergeet hierbij ook de oren niet. Het omgevingsgeluid is al snel te luid en zelfs door een korte blootstelling aan te hard geluid kan al een gehoorbeschadiging veroorzaken.

Tip 3: Draag de juiste kleding

We hadden het eerder al over het veiligheidsmasker maar ook andere beschermende kleding kan de veiligheid behoorlijk vergroten. Denk eens aan de bouwhelm, de veiligheidsbril of hoge werkschoenen met stalen neuzen.
Bedenk ook wanneer je lange of korte mouwen draagt, bij machines met draaiende elementen zijn lange mouwen levensgevaarlijk. Vraag er anders naar bij je nieuwe werkgever wat hierin de voorschriften zijn. Bij collega’s mag dit natuurlijk ook maar die zullen door hun vele arbeidsjaren een vertekend voorbeeld geven. De werkgever echter is gebaat bij werknemers die volledig inzetbaar zijn en blijven.

Veel succes bij je nieuwe baan en we wensen je vele veilige arbeidsjaren toe!