Is kantoorwerk iets voor mij?

Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging of ben je een student en vraag je je af of kantoorwerk iets voor jou is? Goede vraag! Kantoorwerk heeft zo zijn voor- en nadelen en die we gaan bespreken in dit artikel. Aan de hand van de voor- en nadelen kun je voor jezelf een afweging maken of kantoorwerk wel of niet bij jou past.

Wat zijn de voordelen van kantoorwerk?

  1. Geconcentreerd werken. Wanneer je werkt op kantoor, werk je doorgaans niet met je handen maar met je hoofd. Denkwerk vereist een hoge mate van concentratie om je taken zorgvuldig uit te kunnen voeren. Kantoorwerk is dus ideaal om rustig en geconcentreerd te kunnen werken. Natuurlijk zijn er op kantoor ook afleidingen, maar er zijn veel uitkomsten om afleidingen te beperken. Zo kun je op kantoor bijvoorbeeld gebruik maken van scheidingswanden en noise reduction koptelefoons. De inrichting van het kantoor speelt ook een grote rol bij de mate waarin er geconcentreerd gewerkt kan worden.
  2. Modern werken. Kantoorwerk geeft de mogelijkheid tot modern werken, oftewel ‘het nieuwe werken’. Het nieuwe werken staat voor werken waar, wanneer en hoe jij dat wilt. Het gaat niet meer om alleen aanwezig zijn op kantoor, maar om wat je oplevert voor het bedrijf. Het nieuwe werken kan je dus veel meer zelfstandigheid en vrijheid bieden. Is dit belangrijk voor jou? Dan is kantoorwerk geschikt voor jou!
  3. Geen fysieke inspanning. Voor veel mensen is kantoorwerk ideaal omdat het geen fysieke inspanning vereist. Een belangrijk voordeel hiervan is dat je na het werk voldoende energie over hebt om fysieke inspanningen te leveren, door bijvoorbeeld te gaan sporten. Echter mag er niet vergeten worden dat kantoorwerk je mentaal uit kan putten en dat indirect invloed kan hebben op je fysieke energielevels.

 Wat zijn de nadelen van kantoorwerk?

  1. Kantoorwerk = zitwerk. Werk je op kantoor? Dan werk je in principe vanaf je bureaustoel, waardoor je bijna de hele werkdag aan het zitten bent. Iedereen weet dat de hele dag zitten niet gezond is en kan leiden tot fysieke klachten. Daarom is het voor kantoorwerkers essentieel om zitten en staan af te wisselen en te zorgen dat je naast het werk voldoende beweegt.
  2. Denkwerk is vermoeiend. Je denkt in eerste instantie misschien: “de hele dag lekker lui op een bureaustoel werken, dat kan toch niet zwaar zijn?” Dat klopt, maar denkwerk eist een hoge mate van concentratie en daarnaast zijn veel kantoorbanen stressvol. Ondanks dat je geen fysieke inspanning levert, kan je je aan het einde van de dag er helemaal doorheen zitten.
  3. Afhankelijk van je baan, is er een grote kans dat er op een gegeven moment de sleur erin trekt. Als er geen verandering komt in je situatie, dan werkt dat demotiverend en kan het zelfs leiden tot een depressie. Maak je situatie kenbaar bij de leiding en indien er niets aan de situatie wordt of kan gedaan worden, zorg dan dat je daar zo snel mogelijk weg bent.

Conclusie

Kantoorwerk heeft zo zijn voor- en nadelen. Belangrijke voordelen van kantoorwerk is dat het geschikt is voor denkwerk, bepaalde vrijheden kan geven en geen fysieke inspanning vereist. Een aantal nadelen zijn dat kantoorwerk zitwerk is en dat kan slecht zijn voor je gezondheid. Daarnaast zijn kantoorbanen vaak stressvol en mentaal vermoeiend.