Goede CV maken?

Voor de opbouw van je curriculum vitae zijn geen officiële regels, maar er zijn wel een aantal punten aan te raden, zodat je altijd goed zit. Je cv bevat een altijd een vast aantal onderdelen: persoonlijke gegevens, werkervaring, opleidingen en cursussen, vaardigheden, referenties en optioneel is het onderdeel hobby’s en interesses. Doe onderstaande cv-check om te kijken of jouw cv de juiste onderdelen bevat.

1. Persoonlijke gegevens of personalia op je cv

Begin je cv met je persoonlijke gegevens, zodat de werkgever weet om wie het verhaal gaat en later gemakkelijk contact met je op kan nemen. De volgende elementen zijn aan te raden om op te nemen in je persoonlijke gegevens:

volledige naam (inclusief doopnamen en roepnaam);

geboortedatum;

geboorteplaats;

nationaliteit;

adres;

telefoonnummer (vast en mobiel);

zakelijk e-mailadres;

burgerlijke staat (gehuwd/ongehuwd);

rijbewijs;

recente pasfoto.

Eventueel kun je ook je LinkedIn-account en je Twitter-account opnemen in je persoonlijk gegevens.

2. Werkervaring op je cv

Het tweede logisch volgende onderdeel van je cv is ‘werkervaring’. Let erop dat je jouw werkervaring niet in chronologische volgorde plaats, maar dat je begint met de meest recente functie en eindig met de minst recente functie. Vermeld onder werkervaring niet alleen je functie en de organisatie, maar geef ook een korte omschrijving van je belangrijkste taken en bezigheden. Behaalde resultaten en vaardigheden kun je ook bij iedere functie vermelden

3. Vaardigheden en kwalificaties op je cv

In dit onderdeel kun je vaardigheden en kwalificaties kwijt die je niet in het vorige onderdeel ‘werkervaring’ kon vermelden. Misschien omdat je nog niet zoveel werkervaring hebt, misschien omdat je deze vaardigheden en kwalificaties op een andere plek hebt opgedaan. Bij vaardigheden kun je denken aan ervaring met bepaalde programma’s, CMS-systemen of vreemde talen. Speciale kwalificaties, ondernomen activiteiten of gewonnen prijzen zijn ook zeker het vermelden waard.

4. Opleidingen en cursussen op je cv

Je opleidingen en cursussen geef je net als je werkervaring niet in chronologische volgorde weer, maar de meest recente afgeronde opleiding komt bovenaan. Benoem de belangrijkste punten van je opleiding. Denk aan de belangrijkste vakken, specialisaties of kwalificaties (‘cum laude’ of ‘met genoegen’ afgestudeerd). Je scriptie of thesis kun je hier ook toelichten, indien je die hebt geschreven. Afgeronde cursussen geef je in dit onderdeel kort weer. Het is aan te raden minder bekende cursussen toe te lichten.

5. Referenties en aanbevelingen in je cv

Dit onderdeel plaats je ergens aan het eind van je cv. Het is tegenwoordig gemakkelijker aanbevelingen op te nemen in je cv, met behulp van LinkedIn. Het is erg verstandig om eerder tevreden werkgevers te vragen een aanbeveling over je te schrijven, zodat je deze op je (online) cv kunt plaatsen.

6. Hobby’s en interesses

Door je hobby’s en interesses te beschrijven maak je jouw cv net een tikkeltje persoonlijker en toegankelijker. Let wel op wat voor hobby’s en interesses je in je cv zet: paardrijden, schilderen en fotograferen zijn heel geschikt, maar stappen en uitgaan bij de meeste functies niet.

Professionele opbouw van je cv

Het eindresultaat: een curriculum vitae met een professionele opbouw! Wil je er nu echt zeker van zijn dat jouw cv overzichtelijk en professioneel is opgebouwd? Laat dan je cv checken door een ervaren professional.

7. CV online zetten?

Wat tegenwoordig ook kan helpen bij het vinden van een baan is om je cv op een persoonlijke website te zetten. Kies een domeinnaam met bijvoorbeeld je naam erin, vertel op de website iets over jezelf, je referenties en zet je cv op de site. Als je niet handig bent in het maken van een website kun je bijvoorbeeld bij diverse webdesignbedrijven een goedkope website laten maken, bijvoorbeeld met het handige WordPress CMS.