Een eigen bedrijf beginnen in 5 stappen

Uit onderzoek is gebleken dat 250.000 mensen in ons land eraan denkt om een eigen bedrijf te starten. Redenen zijn onder andere het niet kunnen vinden van een baan in loondienst, het eigen baas willen zijn en een deel wil zijn/haar droom najagen. Heel veel mensen springen in het avontuur en gaan de uitdaging aan. Helaas moet een groot gedeelte na een jaar alweer opgeven. En anders na het tweede jaar. Het is dus nog niet zomaar geregeld en de ondernemingen blijven niet allemaal boven water drijven. In dit artikel een aantal stappen die genomen moeten worden wil men een succesvolle start maken.

Rechtsvorm kiezen

Voordat er wordt ingeschreven bij een Kamer van Koophandel moet bepaald worden welke rechtsvorm het beste past bij het bedrijf. Wordt het een eenmanszaak, een NV of Vereniging Zonder Winstoogmerk? Dit heeft van invloed op belasting en aansprakelijkheid van de onderneming.

Plan van aanpak

Een duidelijke omschrijving van de bedrijfsdoelen en de verwachtingen voor de beginperiode zijn zaken waarmee men zich bezig moet houden voor de start. Er kan gekeken worden naar soortgelijke bedrijven in de markt en op basis van marktonderzoek gekeken worden naar de kansen om later niet voor teleurstellende verrassingen te komen staan, als men het niet waar kan maken. Natuurlijk moet de focus ook liggen op het verkrijgen van bezoekers op de site, klanten en leads, wat gerealiseerd kan worden door het inhuren van een goed online marketingbureau zoals bijvoorbeeld One4marketing.

Inschrijven Kamer van Koophandel

Ieder bedrijf moet worden ingeschreven bij een Kamer van Koophandel. Hierna zal een ondernemingsnummer toegestuurd worden. Deze informatie kan gebruikt worden op facturen en betalingen.

Zakelijke bankrekening

Een ondernemer wil niet dat zijn privé bankzaken vermengd worden met de zakelijke bankgegevens. Daarom is het openen van een aparte rekening op naam van het bedrijf wel zo verstandig.

Een goede bedrijfswebsite

Laatste punt dat we hier noemen is het opzetten van een goede website voor het bedrijf. Een site die dagelijks wordt voorzien van nieuwe input en er betrouwbaar uitziet. En dat is nog niet alles. Op de diverse social mediakanalen moet ook actief meegedaan worden voor zoveel mogelijk engagement. En dit alles in het belang van de klant/bezoekers. Teksten moeten geschreven worden met een speciale tone of voice, gericht aan de doelgroep. En om zoveel mogelijk bezoek te genereren dient de website SEO technisch goed in elkaar te steken en door middel van een gedegen linkprofiel op de eerste pagina in de zoekresultaten te staan. Daar is de site op de plek waar de gerichte zoeker aanwezig is, wat kan resulteren in nieuwe klanten.
Mocht men nog niet zeker zijn of het beheren van een eigen bedrijf al tot de capaciteiten behoort dan zijn er altijd nog speciale opleidingen en cursussen waar de fijne kneepjes van het bedrijfsbeheer worden bijgebracht in de vorm van een thuisstudie of klassikale opleiding. Ideaal voor de startende ondernemer die graag een eigen zaak wil opzetten.