Solliciteren? Drie veel gemaakte fouten!

Een sollicitatie voor bijvoorbeeld een bijbaan in de agenda? Zorg ervoor dat je erg goed voorbereid voor de dag komt. Een sollicitatie is niet gemakkelijk, maar met een goede voorbereiding wordt het een stuk eenvoudiger en kan het zelfs leuk worden. Het is dan natuurlijk wel verstandig dat er geen fouten worden gemaakt. Randstad Student komt met drie veelgemaakte fouten bij het solliciteren. Lees ze hier opdat jij ze niet maakt wanneer jij op zoek gaat naar een bijbaan of naar een vaste baan!

1.Moeite met aantonen dat je geschikt bent

Iedereen om je heen kan vinden dat je een geschikte man of vrouw bent; het is zaak voor jou om dit in een gesprek van 15 – 30 minuten aan te tonen. De mensen om je heen kennen je al jaren en hebben daardoor alle tijd gehad om een goed beeld van je te krijgen. Zo bén je gewoon, en dat weet iedereen.

Maar nu moet je jezelf verkopen in een korte tijd. En daar moet je wel toe in staat zijn. Realiseer je dit en denk hier goed over na. Zorg voor zeer concrete voorbeelden waaruit blijkt dat jij capabel bent en, nog belangrijker, dat jij de juiste man voor deze functie bent.

2.Gedegen motivatie ontbreekt

Een goede motivatie hebben, en deze kunnen uiten, is belangrijk. Bedrijven en recruiters houden er niet van dat wanneer ze tijd voor je vrij maken, blijkt dat je helemaal niet echt gemotiveerd bent. Logisch ook! Verplaats je eens in hun positie: stel het was jouw bedrijf: hoe zou jij het vinden wanneer je tijd vrijmaakt voor iemand die vervolgens helemaal niet echt geïnteresseerd blijkt te zijn?

Zorg er dus voor dat je 1. Echt gemotiveerd bent (kies dus niet voor het salaris maar voor de inhoud) en 2. Je dit duidelijk kunt verwoorden. Weet bijvoorbeeld wat er speelt bij het bedrijf, omdat je van te voren al met iemand die er werkt een biertje heb gedronken. Ken afdelingen, ken de sector waarin het bedrijf opereert. Dat toont dat je er echt gemotiveerd bent. Lees hier meer over een goede motivatie tonen.

3.De antwoorden zijn niet relevant genoeg

Blijf bij de kern en blijf relevant antwoorden. Bedenk waar de recruiter naar op zoek is. Gebruik niet teveel wollig taalgebruik, terwijl je eigenlijk niets relevants zegt. Een veelgehoord voorbeeld is dit: veel recruiters vragen wat je familie en vrienden van je denken en dat betekent natuurlijk niet dat je moet antwoorden dat jij een doorzetter bent omdat je op zaterdagavond altijd als laatste thuiskomt. De recruiter vraagt dit in een context, met betrekking tot de functie waarop je solliciteert. Antwoord daarom iets zoals dat je altijd veel initiatief toont, bereid bent zaken voor vrienden te regelen etc.