5 onderscheidende tips voor een sollicitatiegesprek

Gefeliciteerd! Je bent door de eerste ronde gekomen en je mag op gesprek komen, wat al een hele prestatie is. Nu moet je jezelf bewijzen tijdens het sollicitatiegesprek. Spannend, want waarschijnlijk heb je te maken met veel concurrentie. Ik deel vijf tips waarmee jij het verschil kunt maken tijdens het gesprek en waardoor je een stapje voor hebt op je concurrenten.

Stevige handdruk: de eerste indruk is ontzettend bepalend. Niemand zit op een slap handje te wachten. Geef de interviewer dus een stevige handdruk, want hierdoor kom je krachtiger over. Doe dit ook na afloop van het gesprek en doe dit het liefst uit jezelf. Ook dit komt een stuk zelfverzekerder over dan wanneer je wat onzeker afwacht wat je gesprekspartner gaat doen.

Persoonlijkheid: het is heel belangrijk om je persoonlijkheid te tonen tijdens het sollicitatiegesprek. De interviewer begint het gesprek meestal met wat informele vragen te stellen. Dit doet hij of zij om te ontdekken wie jij bent en of je binnen de bedrijfscultuur past. Je werkzaamheden zijn belangrijk, maar je brengt waarschijnlijk wel veertig uur per week met je collega’s door. Een klik is dus heel belangrijk. Vertel niet alleen de feitelijke gegevens, zoals je leeftijd, woonplaats en werkgerelateerde zaken. Vertel ook wat jou drijft en wat belangrijk is in jouw leven.

Vragen: laat je betrokkenheid en motivatie tijdens het gesprek zien. Stel relevante vragen die er ook echt toe doen, dus vraag niet alleen naar werktijden en uit hoeveel mensen het team bestaat. Hiermee maak je het jezelf te gemakkelijk en lijkt het alsof je niet echt geïnteresseerd bent in het bedrijf. Ga dieper op de materie in. Vraag naar de doelstellingen, tegen welke problemen of beter gezegd ‘uitdagingen’ ze aanlopen of aan wie je verantwoording zou moeten afleggen als je de baan krijgt. Hier kun je dan ook weer handig op inspelen tijdens je motivatie door een oplossing te bieden voor hun problemen.

Elevator pitch: bereid een elevator pitch voor. Met een elevator pitch vertel je binnen een (halve) minuut wat je biedt, wat je toevoegt en zoekt. Het gaat er dus vooral om dat je de betreffende persoon overtuigt van jouw toegevoegde waarde. Dit is overigens niet alleen handig voor een sollicitatie, maar ook wanneer je bijvoorbeeld op een verjaardag of netwerkevent bent. Je hebt dan altijd je praatje klaar en je voorkomt dat je een onsamenhangend verhaal bij elkaar stamelt. Een voorbeeld van een goede pitch is: “Ik heb 4 jaar ervaring als ontwikkelaar, in mijn huidige functie als medior programmeur ontwikkel ik slimme CRM software die de overheadkosten voor mijn werkgever met 20% drukken. We zijn momenteel bezig met de afrondingsfase van een intern IT-project waarin projectleider ben, als dit project is afgelopen wil ik eventueel een nieuwe stap zetten in mijn loopbaan.” Oefen je elevator pitch regelmatig, zodat het niet meer ingestudeerd overkomt. Leg het verhaal ook voor aan bekenden en vraag hoe het nog beter kan.

Berichtje achteraf: stuur altijd na het gesprek de interviewer een bedankje voor het leuke gesprek en zijn/haar tijd via de mail of LinkedIn. Geef hierbij ook aan dat je het gesprek als zeer interessant hebt ervaren en graag nog een keer op gesprek wilt komen. Hiermee breng je jezelf weer onder de aandacht, toon je enthousiasme en laat je zien dat je echt gemotiveerd bent.

Ik hoop dat je deze adviezen bruikbaar vond. Vind je een sollicitatiegesprek lastig en ben je bang dat je dichtklapt tijdens het gesprek of dat je motivatie niet goed uit de verf komt? Oefenen is de kunst, maar je kunt ook je sollicitatiegesprek voorbereiden met een professional.